Oljeplattform
Foto: Statoil/Ole Jørgen Bratland

Gjutet munstycke ökade livslängden

Ett gigantiskt gjutet munstycke, en difusor, på cirka 1 ton ska installeras på oljeplattformar hos norska Statoil Petroleum.  Swerea har i ett samarbete med underleverantören Mjørud och Österby Gjuteri lyckats ta fram en gjuten konstruktion av komponenten som tidigare var svetsad.  

Ökade krav på livslängden hos en av deras produkter fick Mjørud AS att undersöka möjligheten för gjutning som tillverkningsmetod i stället för svetsning. Produkten, en difusor, sitter efter gasturbinen och har till uppgift att minimera det turbulenta flödet av gas innan det passerar en värmeväxlare.

− Projektet har tagit oss ett stort steg i rätt riktning. Tillsammans töjer vi på gränserna i en industri med högt fokus på energioptimering, reducerat CO2-utsläpp, och robusta lösningar med lång livstid. Genom ett systematiskt utvecklingsarbete, tillsammans med Swerea och Österby Gjuteri, har vi nu löst de flesta tekniska utmaningarna i projektet. Jag är mycket nöjd med processen och resultaten, säger Stian Martinsen, projektledare för arbetet vid Mjørud AS.

Utmaningen bestod i att gjuta ett ämne så tunnt som möjligt. En dominerande tjockleken på 8 mm ansågs vara möjligt att gjuta och flera gjutsimuleringar senare hade ett välfungerande gjutsystem tagits fram som Swerea kände sig trygga att rekommendera.

Tillsammans med Österby Gjuteri valdes sedan en legering. Formarna levererades av Karlebo Gjuteriteknik och tillverkades i en 3D-skrivare från ExOne men hela formen var inte möjlig att skriva ut i ett stycke, varför den är utskriven i många delar som sedan monterats ihop till en gjutform hos Österby Gjuteri.

April 2018 monterades den första difusorn på en oljeplattform och enligt plan ska två till fyra stycken att bytas ut varje år.

Agenda 2030 hållbarhetsmål