Familj med babybjörn bärsele

Livscykelanalys visar nästa generations BabyBjörn® bärselar

BabyBjörns® bärsele är till stor del tillverkad i konventionell bomull, men vad är nästa generations miljövänliga material? Swerea genomförde en livscykelanalys som underlag för klimatvänliga alternativ.

BabyBjörn® testar alla textilier enligt Oeko-Tex® Standard 100, vilket innebär att de är fria från hälsofarliga och allergiframkallande ämnen. Ett naturligt nästa steg är att värna om miljön och välja material som även har bra miljöprestanda.

Livscykelanalys kartlägger klimatpåverkan

Swerea har gjort en livscykelanalys av en bärsele som den ser ut i dag och jämfört miljöprestanda med andra möjliga material. Analysen bygger på olika moduler där man jämför och sammanväver inte bara material och tillverkning utan även användning av produkten och andra faktorer som sedan viktas till koldioxid och klimatpåverkan.

– Baserat på livscykelanalysen såg vi att den största miljöpåverkan ligger i framtagning av materialet till bärselen, men också att det finns möjligheter till förbättringar i andra faser av produktens livscykel, säger Elisabeth Olsson.

Ökad hållbarhet för nästa generations bärselar

Inom textilområdet finns en rad spännande alternativ, från återvunna fossilbaserade material till material av förnyelsebara råvaror.

– Livscykelanalysen är ett viktigt underlag för att prioritera rätt aktiviteter i BabyBjörns® hållbarhetsarbete. Vi har fått viktig fakta om våra produkters miljöpåverkan inför utvecklingen av nästa generations bärselar. Som ett resultat av Swereas arbete har vi också startat ett samarbete med BCI (Better Cotton Initiative) för att minska användningen av konventionell bomull, säger Ulf Lundquist, kvalitetschef på BabyBjörn®.

Ladda ner: Livscykelanalys Babybjörn (pdf, 102 KB)