Inituitive Areals 3D-printade kameraarm
Inituitive Areals kameraarm

Sveriges första 3D-printer för kontorsmiljö

Kan du tänka dig att koppla in din 3D-skrivare på kontoret precis bredvid kopiatorn? Nu finns möjligheten med Sveriges första 3D-printer för kontorsmiljö.

Wematters additiva tillverkningsteknik bygger på pulverbäddstekniken och deras skrivare är framtagen för användning i kontorsmiljö. Kunderna har avancerade produkter med stora krav på hållfasthet och lättvikt.

Lättare och bättre på kortare tid

Under samarbetet med Intuitive Areal utvecklade Wematter en alternativ lösning för kameraarmen där tillverkningstiden har kunnat minskas med flera veckor liksom totalvikten, som har stor påverkan på kamerastabiliteten och därmed bildkvalitet.

För att säkerställa att utrustningen får användas i kontorsmiljö hjälpte Swerea till med analys av produktegenskaper och miljöprovning. 

3D-printa på kontoret

Genom analysen av partikelhalten i produktionen, har företaget fått bekräftelse för sitt fleråriga optimeringsarbete med fokus på pulverhantering och strömförsörjning. Detta har lett till att maskinerna nu får installeras likt en kopiator. Det slutna produktionssystemet bidrar till att arbetsmiljön för maskinoperatörerna kan förbättras och risk för skador efter inandning av små partiklar förhindras.

– Det här är ett avgörande steg för att nå vår vision om LDM (Local Direct Manufacturing) där kunden kan skriva ut färdiga produktionsdetaljer precis där behovet finns just nu. Genom samarbetet med Swerea har vi nu kommit två steg närmare vår vision, dels genom att tydligt visa att vi klarar arbetsmiljökraven och dels genom att verifiera vår utlovade prestanda. Nu kan vi med god säkerhet säga att vi har de starkaste 3D-utskrifterna och att de framställs på ett säkert sätt, säger Robert Kniola, Wematter.

Agenda 2030 hållbarhetsmål