Inredning i servicebil

Testbädd gör industrin mer flexibel

En ny testbädd ökar industrins förmåga att vara materialflexibel - att kunna ändra material och produktionsvolym på ett enkelt och smidigt sätt, i takt med nya behov och krav.  

När nya kundbehov uppstår måste ett företag snabbt kunna ställa om sin produktion. För att göra detta på ett smidigt sätt kan företag få hjälp att modellera, prova och verifiera material och tillverknings-processer i testbädden MATFLEX.

Genomför förändringar effektivt

Testbädden kan till exempel hjälpa företag som behöver ändra sin produktionsvolym eller som ska ta fram ett nytt material för en viss produkt. Det kan också vara ett helt nystartat företag utan produktion som behöver komma igång och vill testa idéer och få hjälp med produktionsstarten.

Swerea har utvecklat och leder testbädden MATFLEX. Ett av de företag som fått hjälp är Modul-System. De tillverkar inredning till servicebilar och introducerade ett nytt lättviktskoncept, vilket var efterfrågat av deras kunder.

Ny produktionslinje och ny produkt

I projektet användes testbädden för råd och utredning, vilket resulterade i en ny produktionslinje för aluminiumlådor. Företaget har även nyligen lanserat ett lättmonterat golv till servicebilarna.    

– Företaget har ökat sin omsättning med drygt 30 procent sedan vi lanserade vår aluminiumlåda, säger Anders Carlsson, teknikchef på Modul-System. Han fortsätter:

– En stor del beror på att konjunkturen har stärkts, men en del beror också på att vi kan erbjuda nya konkurrenskraftiga lösningar som tagits fram i samarbete med forskarna.