Xylem pump
00:22

Utbildning i gjutfel hjälpte företag

Kunskaperna och förståelsen kring gjutfel har ökat på gjuteriet Xylem i Emmaboda. Det efter att Swerea anordnat en kurs på företaget i hur och varför gjutfel uppstår. 

Med 1 400 olika artiklar är det höga krav på operatörernas kunskaper på Xylems gjuteri i Emmaboda. Bland annat krävs det att de är väl insatta kring vilka faktorer och förhållanden som kan orsaka gjutfel. För att öka kunskaperna om hur och varför defekter uppstår tog Xylem hjälp av Swerea och kursen ”Gjutfelsanalys – inriktning gjutjärn”.

– Då kursen var knuten till verksamheten kom det upp många frågeställningar som ledde till en ökad medvetenhet och fokus på defekter och kvalitetsförbättring, säger Peter Björnsson, gjuterichef på Xylem.

Företagsanpassning ger mervärde

Kursen har tidigare getts både på plats på Swerea och ute på företag. Skillnaden mot tidigare var att en särskild utbildningsmodul lades till som enbart handlade om Xylems produkter.

 – Det gjorde utbildningen ännu bättre. Jag åkte dit två veckor innan kursen och gick, tillsammans med personal på plats, igenom alla defekter som de tyckte var viktiga och ville få upp på bordet. De skickade mig också material och bilder som jag kunde använda för att sammanställa kursmaterialet, säger Swereas Lennart Elmquist som genomförde utbildningen tillsammans med kursansvarige Henrik Borgström.

Högt deltagande när kurs hålls på företaget

Att anordna kursen ute på ett företag gör förstås också att många fler kan vara med. På Xylem deltog drygt 30 personer, både operatörer och tekniker. Att så många var delaktiga gjorde att kursen kunde vara ett avstamp för att arbeta vidare med kvalitetsfrågor.

Agenda 2030 sustainability goals