Metallpulver

Metallpulver

Att använda metallpulver i tillverkningen av olika produkter har flera fördelar som till exempel snabbare tillverkning. Vi kan hjälpa dig att ta fram nya pulver och hitta rätt tillverkningsmetod som är anpassade till dina behov. 

Metallpulver är ett bra alternativ för att tillverka produkter som ska leva upp till krav så som:

  • Hög renhet
  • Specifik materialsammansättning
  • Snabbare tillverkning
  • Effektiv resursanvändning med lite spill

Framtagning av nya metallpulver

Vi kan hjälpa dig med enskilda delar eller hela kedjan. Från design och tillverkning av metallpulver till analys och verifiering. Med vår tillverkningsutrustning kan du ta fram nya metallpulver på ett kostnadseffektivt sätt, genom att tillverka mindre testbatchar (charge) utan att störa din befintliga produktion.

Hos oss kan du även få en utförlig analys av ditt pulver och hjälp att balansera krav på flytegenskaper, renhet, pulverstorleksfördelning med mera, för att uppnå önskad kvalitet. Vi jobbar med de flesta metallmaterial, där järn- och nickelbaser är de mest förekommande.

Tillverkning med metallpulver

Metallpulver används med fördel när du vill använda material som är svåra att hantera i konventionella tillverkningsprocesser, till exempel gjutning. Vi ser till att du hittar rätt tillverkningsmetod som passar ditt ändamål. Det kan till exempel vara:

  • Additiv tillverkning (3D-printing)
  • Het isostatisk pressning (HIP)
  • Metal injection moulding (MIM)
  • Pressning och sintring

Standarder och medlemsprogram

Tillsammans med industrin tar vi fram nya metoder för att kvalitetstesta pulver och produkter tillverkade av pulver samt utformar standarder inom området.

Vill du ligga i framkant på området metallpulver? Då kan du gå med i vårt medlemsprogram ”Pulvermetallurgi” med möjlighet att delta och påverka inriktningen på forskningsprojekt. Vi koordinerar också den svenska arenan för additiv tillverkning av metaller som samlar och utvecklar svensk industris kompetens inom additiv tillverkning.