melt blown, nonwoven, fibrer

Melt blown

Vi är vana att se nonwoven i bilinredningar, ytmaterial i hygienprodukter, formpressade möbler men ofta är det dolt som i ljudabsorbenter i diskmaskiner, dammskydd under resårbottnar och stoppning i kläder.

Nonwoven fiber

Nonwoven som framställs genom melt blown väljs för att fibrerna är anpassningsbara och kostnadseffektiva, i vissa fall finns det inte ens några andra rimliga alternativ.

Meltblown är en speciell teknik för att tillverka nonwoven med väldigt fina fibrer, ner till 0.5 μm. Fibrerna sträcks med hjälp av varm luft som blåser med hög hastighet koncentriskt längs med fibern, tekniken möjliggör ett stort urval av polymertyper, t.ex. PP, PET, PBT, PLA, inom ett stort viskositetsområde.

Vi kan också blanda i tillsatser och modifiera polymeren vilket ger så gott som oändliga möjligheter för nya idéer och uppslag. Det går till och med att tillverka material som får liknande egenskaper som ett traditionellt spunbond.

Utrustning

Vår maskin är tänkt att användas i projekt för exempelvis luftfilter, medicintekniska produkter, ljudabsorbenter, återvinning och mycket annat. Det uppspolade materialet blir 37 cm brett med en ytvikt mellan 1 till 500 gsm som framförallt beror på uppspolningshastigheten.

Hur kan vi hjälpa dig?

För att ytterligare modifiera och funktionalisera ytan på fibrerna kan vår atmosfärsplasmautrustning användas, här finns många spännande möjligheter som att göra superhydrofoba ytor eller öka färgbarheten.

Kontakt och mer information

Mårten Alkhagen

Phone: 
+46 (0)31-706 63 30