våtspinning textilfibrer av cellulosa

Våtspinning

Våtspinning är en metod för att tillverka fibrer av material som inte tål att smältas. Vi utvecklar och testar miljövänlig våtspinningsteknik för att framställa textilfibrer baserade på cellulosa från skogsråvara.

Med fokus på minimal miljöpåverkan och låg produktionskostnad erbjuder vi företag hjälp med att utveckla nya fibrer genom våtspinning. Vi kan hjälpa företag att ta fram framtidens funktionella fibrer av andra material än konventionella, smältbara plaster.

Vi arbetar främst med fibrer från biobaserade råvaror, till exempel cellulosa och lignin från skogsråvara, för att ta fram nya typer av fibrer både till tekniska applikationer och till textil. I vår pilotanläggning för våtspinning i Mölndal framställs textilfibrer från skogsråvara baserad på en nyutvecklad, miljövänlig process. Utvecklingen sker i nära samverkan med svensk industri.

Våra metoder

Swerea har produktionslinor för både våtspinning och luftgapspinning i labbskala och vi har goda möjligheter att analysera såväl polymerlösningarnas som de spunna fibrernas kemiska, fysikaliska och mekaniska egenskaper.

Kontakt och mer information

tobias köhnke

Tobias Köhnke

Phone: 
+ 46 (0)31-706 63 38