Swerea på Elmia 3D 2018
Swerea på Elmia 3D, en del av Elmia produktionsmässor 2018.

Nya mässan Elmia 3D lockade besökare

24 maj, 2018

Många som besökte årets upplaga av Elmia Produktionsmässor valde även att besöka den nya delen av mässan – Elmia 3D. Swerea fanns på plats med en monter men även med flera talare under konferensen Sweden Goes Additive.

Elmia Produktionsmässor kopplar samman sex branscher och lockade i år 475 utställare vilket gör den till en viktig arena för produktion inom tillverkande industri. Nytt för i år på mässan var Elmia 3D som branschorganisationen SVEAT står bakom tillsammans med Elmia.

Under en heldag pågick även konferensen Sweden Goes Additive där fokus bland annat var på 3D-utskrift i metall, nya möjligheter med 3D-utskrifter, hälsa och miljö samt lönsammare underhåll och reservdelar.

− Det är en unik möjlighet att få delta i denna konferens där alla svenska aktörer inom området är samlade genom branschorganisationen SVEAT, säger Sten Farre, forskare på Swerea och ansvarig för det tekniska programmet. Jag är särskilt glad åt att vi fick hit så många intressanta föredrag med direkt anknytning till svensk industri, fortsätter han.

Swerea hade flera talare på scenen, en av dem var Åsa Lauenstein från Swerea SWECAST som presenterade ”Roboten flyttar 3D skrivaren hela vägen in i gjuteriet”. Åsa Lauenstein fanns även på plats i Swereas monter för att svara på besökarnas frågor.

− Detta är första gången en 3D-mässa anordnas i anslutning till övriga produktionsmässor och för Swerea var det en självklarhet att vara representerade eftersom vi är den stora nationella forskningsaktören på området, berättar hon.

3D-mässan utmärktes av en bred uppslutning från maskinleverantörer med många skrivare på plats. Och Swereas monter var välbesökt under mässan.

− Det var tydligt att många besökare ”kom in från sidan” i samband med besök på någon av de andra produktionsmässorna. Många var nyfikna på 3D och stannade till lite extra i vår monter för att ställa frågor kring om det är dyrt att printa och hur fort det går, berättar Åsa Lauenstein.

I Elmia Produktionsmässor ingår Elmia Automation, Elmia Polymer, Elmia Svets och Fogningsteknik, Elmia Verktygsmaskiner, Elmia Plåt samt Elmia 3D och årets teman var Framtidens produktion, Hållbar produktion och ökad produktivitet, Arbetsmiljö och säkerhet samt Rekrytering och kompetens.