Svensk-brasilianskt möte stärker forskningsband

Svensk-brasilianskt möte stärker forskningsband

13 november, 2018

Det svensk-brasilianska forsknings- och innovationscentret CISB har besökt RISE IVF. Organisationen arbetar för att främja dialog och erbjuda en god samarbetsmiljö mellan Sverige och Brasilien.
− Besöket har lett till att vi lärt känna nyckelpersoner på höga positioner i Brasilien. Med stor sannolikhet kommer detta att leda till fördjupat nätverkande och samverkan inom produktionsforskning, säger Mats Werke, forskare inom komponenttillverkning på RISE IVF och ansvarig för besöket.

CISB är en privat och ickekommersiell organisation som bland annat består av representanter för departement, innovativa entreprenörer och företag. Den 15 personer stora delegationen har under en vecka rest runt i Sverige för att få information och nätverka kring utbildning, företagande samt forskning. Alessandra Holmo, VD för organisationen, svarar så här på frågan varför Sverige är intressant för delegationen.

− Sverige är ett av världens mest nyskapande länder och vi vill förstå varför. Det är ett litet och öppet land med många stora företag hängivna åt export. Det industriella partnerskapet från 2014 mellan våra länder har öppnat många samarbetsmöjligheter.

Forskning inom ICT, gruvdrift och IoT är områden som CISB tittar extra på, även nya material kan på sikt vara av intresse. Delegationen uppmärksammar flera forskningsområden inom RISE IVF. 

– Er forskning inom additiv tillverkning, robotik, lättvikt, inklusive värdskapet för det strategiska innovationsprogrammet LIGHTer och våtspinning relaterad till bioekonomi är väldigt viktigt för oss, då Brasilien idag är den största producenten av cellolusa, förklarar Alessandra Holmo.

Ett samarbete mellan universitet i Sverige och Brasilien har redan skapats. Alessandra Holmo ser att det finns möjlighet att forma likande samarbeten med instituten i Sverige och då speciellt med RISE.

– Ett av mina mål är att ansluta RISE till industrin i Brasilien, att presentera Research Institutes of Sweden för betydande finansiärer och för våra ministrar. Därför har vi med i delegationen företaget Suzano Pulp & Paer, FINEP-Founding of Innovation and Research samt MDIC – Ministry of Industry, Foreign Trade and Services. Som ledare för uppdraget är mitt mål med besöket att vara så effektiv som möjligt för alla berörda aktörer och jag ser fram emot nya samarbeten, avslutar Alessandra Holmo.

Läs mer om CISB.