Textila produkter

På Swereas textila laboratorier, som är ett av norra Europas mest omfattande, erbjuder vi provning, analys och karaktärisering av textila material. Med kompetens inom textilkemi och mekanik, fysikaliska egenskaper och materialkunskap kan vi även stötta i framställning av nya textila material.

I våra moderna laboratorier med fler än 400 provningsmetoder har vi möjlighet att genomföra de flesta provningar och analyser vad gäller textila material. Testerna omfattar tekniska textilier exempelvis filter, skyddsprodukter och medicintekniska produkter. Konfektionerade produkter kan exempelvis vara kläder, hemtextil och bilinredningar.

Vi hjälper även till med produktutveckling, till exempel om kunden har en idé men inte vet vilket textilmaterial som ska användas. Ett syfte kan även vara att hitta mer miljövänliga tillverkningsmetoder eller att utnyttja råvara från skogen.

Funktionella fibrer och smarta textilier

I Mölndal finns utrustning för utveckling och framställning av funktionella fibrer och "smarta" textilier, med egenskaper som elektrisk ledningsförmåga och temperaturreglering. Ett annat fokusområde är våtspinning där vi nu investerar i en fullskaleanläggning och framöver kan vi erbjuda företag att testa sina pilotprodukter.

Vi har även utrustning för plasmabehandling, en teknik som bland annat kan användas för att göra textilier vatten- och smutsavvisande, öka brandhärdigheten eller skapa anti-bakteriella ytor. Med vår meltblown-utrustning kan vi utveckla finfibriga nonwoven, som exempelvis kan användas i mer avancerade filter- och sårvårdsprodukter.

Certifiering av textilier

Som enda institut i Sverige kan vi certifiera enligt Oeko-Tex® Standard 100, världens ledande märkning för textilier, läder och tillbehör som testats med avseende på hälsofarliga ämnen. Swerea erbjuder även certifiering för produktionsanläggningar enligt STeP®.